Eggproduksjon og optimisme på Brekka gård i Stjørdal
På Brekka gård i Vassbygda er det full aktivitet. Ida og Thomas Kristoffersen har bygget nytt egghus og er i full gang med eggproduksjon. I tillegg driver de med storfe og sau, og har tilgang på rundt 800 mål jord.
– Vi tok over et nedlagt melkebruk i 2007-2008, og siden den gang har vi utvidet med både plansilo, flisfyring, redskapshus og fjøs, forteller Thomas. Nå er de i gang med eggproduksjon, og leverer over 50.000 egg i uka til Prior.
Ida viser stolt frem de nye rutinene i egghuset. – Mesteparten av eggene kommer på båndet, men vi må også plukke noen fra gulvet, forklarer hun. Hun passer på at hønene har det bra, sjekker fôr og vann, og sørger for at strøet er løst og fint.

Gode rutiner
– Det er viktig å følge med på dyrene og se at de er i form, sier Ida. Hun forteller om de daglige rutinene med å sjekke vekt og klimadata, og uttrykker at de er veldig fornøyde med hvor få egg som blir plukket opp i aviaret daglig.
Daglige rutiner som å blant annet børste av eggbåndet, gjør at de sparer seg for mye arbeid inne i pakkeavdelingen. – Kunsten er å oversikt, sier Tommy Lystad, fagsjef fjørfe hos Fjøssystemer Gruppen. Han legger til at det er avgjørende for en effektiv og lønnsom eggproduksjon.
Gården som sosialt treffpunkt
I tillegg til gårdsdriften, driver Thomas et byggefirma med fire snekkere. De har også fått god hjelp av barna på 17 og 20 år, samt andre familiemedlemmer. – Vi har et veldig godt team, og alle er ivrige på å holde på, sier Thomas.
Det er tydelig at det er optimisme og satsing i landbruket på Brekka gård!