Fra båsfjøs til løsdrift, påbygg melkekufjøs hos Gunnar Nerstad
På den «vakreste plassen i verden» finner vi Hovrud gård i Valdres. Der har sjette generasjon tatt et modig steg inn i framtiden med et nytt, moderne løsdriftsfjøs.
Bli med og få et innblikk i hvordan landbruket i fjellregionen utvikler seg. Mens mange bønder fortsatt driver med båsfjøs, har Gunnar Nerstad valgt å satse på en moderne løsning. Det nye fjøset, planlagt i samarbeid med Fjøssystemer Gruppen, er tilpasset både det bratte terrenget og eksisterende bygninger, og gir optimale forhold for både dyr og mennesker.
Kort byggetid
Etter mange timer rundt kjøkkenbordet med utallige løsninger, landet Gunnar på et bygg med stålkonstruksjon med limtre, og sandwich-panel. Hovrud gård driver tradisjonell stølsdrift om sommeren, så bygget måtte føres opp mens dyra var til fjells. Arbeidet startet i mai og var ferdig i september, rett før dyra kom ned fra fjellet. Et tradisjonelt trebygg ville ta for lang tid å ferdigstille, ifølge den unge bonden. Fordelen med stålstålkonstruksjon og sandwich er at man bestiller alt ferdig og så går byggetida primært til å montere.
– Tilpasning til eksisterende bygg tar tid. Men det er fullt mulig å bygge et slikt bygg på tre uker, sier Einar Oleivsgard, prosjektleder Fjøssystemer Bygg.
God plass
I samarbeid med Boye Skøre fra Fjøssystemer ble det tegnet opp et romslig tilbygg for 25 melkekyr. Det gamle båsfjøset brukes til ungdyr, sinkyr, velferds- og kalveavdeling. Sammenkoblingen mellom de to byggene ble gjort ved å trekke sandwichpanel på tak helt ut i toppen på mønene inn mot den gamle delen. Veggen inn om den gamle plansiloen ble også kledd med sandwichpanel for å holde den isolert. Resultatet er et funksjonelt og energieffektivt fjøs som er godt tilpasset de lokale forholdene.
Fra båsfjøs til løsdrift
Overgangen fra båsfjøs til løsdrift har vært en stor omstilling for Gunnar, men han er svært fornøyd med resultatet. Melkeroboten fra Lely gir Gunnar en større fleksibilitet i hverdagen. Med den har det blitt lettere å kombinere melkeproduksjon med jobben som rørlelegger og snøbrøyting på vinterstid. Gunnar Nerstad er også godt fornøyd med at han valgte å investere i en Lely Discovery skraberobot.
– Denne skraperoboten er jeg veldig glad for at jeg tok med meg. Ellers hadde jeg måtte gått her (i fjøset) hele tiden, sier Gunnar.
Et forbilde for andre
Selv om Gunnar har overtatt gården, er faren hans Per Arne til god hjelp der det trengs. Å ha en «kårkall» tilgjengelig på gården er en uvurdelig resurs, det er noe mange unge gårdbrukere kan skrive under på! Hovrud gård er et godt eksempel på at det er mulig å drive moderne melkeproduksjon i kombinasjon med gamle tradisjoner som stølsdrift.
I-mek hos Gunnar Nerstad
For de av dere som er ekstra interessert i hva Gunnar investert i av i-mek: Brukt Lely A4 Astronaut melkerobot med celletalsmåler, respondere, aktivitetsmåling og drøvtyggingsregistrering. Lely Discovery 90S skraperobot, Lely Luna kubørste, Jourdain stålinnredning, Wopas stolper, Kraiburg Wela båsmatter, Agrilight belysning, Furab kraftforsilo, Big Dutchman ventilasjon, kraftfôrskrue og Suding spalt.
Selger i-mek: Boye Skøre
Selger Bygg: Einar Oleivsgard