Lelys innovative sensorteknologi i fjøset
Sensorteknologi og kunstig intelligens revolusjonerer måten vi driver landbruk på. Særlig innen melkeproduksjon har Lely vært en pioner. Vi har tatt en prat med Peter Birkholt, servicesjef for Lely i Norge, for å få et innblikk i denne utviklingen.
Reisen starter i 1995, med introduksjonen av den første melkeroboten som muliggjorde individuell speneavtaking. Dette markerte et skifte fra tradisjonell melking til automatiserte systemer. I dag er Lelys melkeroboter utstyrt med et mangfold av sensorer. Melkeflow-sensorer, MQC-sensorer for melkekvalitet (fett, protein, celletall) og 3D-kameraer bidrar til å overvåke og optimalisere melkeprosessen.
Sensorer til beiting og kraftfôrstasjon
Men sensorteknologien strekker seg lenger enn melking. Lely Cosmix kraftfôrstasjoner bruker sensorer for å identifisere kyr og dosere riktig mengde fôr. Halsbånd med sensorer gir informasjon om drøvtygging, aktivitet og helsestatus. Lely Vector fôringssystem bruker høydemålere og navigasjonssensorer for automatisk fôring. I tillegg sørger Lely Grazeway for en optimal beitepraksis ved å kontrollere kuenes tilgang til beiteområder basert på melkingsstatus.

Et spennende nytt kapittel i Lelys innovasjonshistorie er «Zeta». Dette er et avansert kameraløsninger med kunstig intelligens, som kan gjenkjenne individuelle kyr basert på deres pelsmønster. Dette muliggjør kontinuerlig overvåking av dyrenes atferd og helse, og gir ny innsikt i dyrevelferd. Kameraløsningene kan for eksempel oppdage endringer i atferd som indikerer sykdom eller brunst, og dermed bidra til raskere tiltak.
Mer data gir bedre resultat
All data samles og behandles i Lely Horizon, et system som gir bonden sanntidsinformasjon og analyser. Dataene brukes også til produktutvikling og deles med Kukontrollen. Denne datadrevne tilnærmingen gir bedre dyrevelferd, økt effektivitet og et mer bærekraftig landbruk.
Lelys innovasjoner viser hvordan sensorteknologi og kunstig intelligens optimaliserer landbruket. Utviklingen fortsetter, med stadig nye løsninger og forbedringer som kommer bøndene til gode. «Zeta» skal etter planen rulles ut for salg i løpet av 2026.