Melk 2025: Grovfôr og sinku-management
Podkast: I episode 90 dykker vi ned i den viktige rollen grovfôr og sinku-management spiller for melkeproduksjon. Sammen med gjestene Harald Volden, professor ved NMBU og ansatt i Tine, og Kjetil Lien, fagsjef Smart Fôring hos Fjøssystemer, går vi gjennom oppskriften på en høyere melkeproduksjon.
Vi ser næmere på hvorfor grovfôr er så viktig for dyrenes helse og velferd, og hvordan sinku-management kan bidra til økt melkeproduksjon. Kjetil og Harald diskuterer også viktigheten av å analysere grovfôret ditt for å sikre at det dekker dyrenes behov.
Harald Volden gir også verdifulle tips om hvordan man kan forebygge ketose, en vanlig utfordring i starten av laktasjonen. Han understreker viktigheten av å måle ketonlegemer i de første dagene etter kalving for å oppdage eventuelle problemer tidlig.
Grovfôrerstattere
Vi tar også for oss temaet grovfôrerstattere. Hva er det, og når kan det være en god løsning? Harald anbefaler å være kritisk til kvaliteten på grovfôr og vurdere grovfôr-erstattere som et alternativ i visse situasjoner.
– Vær tidlig ute med kjøp av grovfôr, ikke kjøp for enhver pris, sjekk kvaliteten. Kjøp heller en grovfôrerstatter enn å kjøpe grovfôr som har en fôrenhetskonsentrasjon på rundt 0,80 FEm per kilo tørrstoff, sier Harald Volden.
Hør episoden nå for å lære mer om hvordan du kan optimalisere fôringen til dine melkekyr og bidra til en sunnere og mer produktiv besetning.
Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer:
Harald Volden anbefaler å lytte på Landbrugspodcasten «Episode 36: Ko-overlevelse!!«
Les veterinær Arvid Steens artikkel om praktisk måling av skjult (subklinisk) ketose hos melkekyr.
Flere podkast-episoder om sinku
I episode 55 snakker professor Harald Volden om den nyeste kunnskapen om fôring av sinkyr. Hvilke fysiologiske endringer oppstår i kyr rundt kalvingstidspunktet, og hvorfor er de spesielt sårbare for helsemessige ubalanser i periodene før, under og etter kalving? Vi utforsker fenomenet ketose, inkludert den mindre kjente varianten, skjult ketose. Hvorfor er det viktig å overvåke blodsukkernivået hos kyr umiddelbart etter kalving?
I episode 65 tar vi sammen med Fagansvarlig for Storfe i Fjøssystemer Gruppen, Anders Bergum, et dypdykk i varmestress og dens effekt på kyr, spesielt i den kritiske sinkuperioden.