Ring 02634

Sinkufôr – nøkkelen til suksess

Podkast: Vi har besøk av Smart Fôring sjef Kjetil Lien og professor Harald Volden for å diskutere viktigheten av optimal sinkufôring. Gjør du dette riktig, sikrer man seg friske kyr og god produksjon. Ikke overraskende er et gjennomtenkt management i sinkuperioden mer avgjørende enn noen gang.

Podkast om sinkufôring med Kjetil Lien, Harald Volden og Kjetil Olsen.

Volden, leder for iFMS (intelligent Farm Management Support), fremhever hvordan data fra Lelys Horizon-system og andre applikasjoner kan brukes til å avdekke risikosituasjoner før de utvikler seg til problemer. Ved å analysere data som endringer i melkeytelse og fett-proteinforhold, kan man tidlig identifisere kyr i faresonen for sykdommer som melkefeber og ketose. Dette gir bonden mulighet til å iverksette forebyggende tiltak.

Forebygg melkefeber

Volden anbefaler å måle råmelkskvaliteten. Han peker på nyere forskning som antyder at en god A- og E-vitamintilførsel de siste ukene før kalving kan ha en positiv effekt på både mengde og kvalitet på råmelka.

Et viktig aspekt ved sinkufôringen er forebygging av melkefeber. Volden forklarer at dette handler om mer enn bare kalsiummangel, men også om kuas evne til å mobilisere kalsium fra skjelettet. Han tipser også om hvordan man kan lage et eget sinkufôr!

Agronomi

Både Volden og Lien understreker betydningen av god agronomi i produksjonen av kvalitetsfôr til sinkuene. Jordtype, gjødsling og klima spiller alle inn og påvirker fôrets næringsinnhold. Kua er best rustet til å ta opp viktige næringsstoffer gjennom et grovfôr som er tilpasset hennes behov i sinkuperioden.

Pangstart for neste laktasjon

En bevisst satsing på sinkufôring er nøkkelen til friske kyr og den beste råmelka. Dette krever en kombinasjon av moderne teknologi og solid fagkunnskap om både fôring og agronomi. Et godt sinkufôr er en investering i både kuas helse og gårdens lønnsomhet, og legger grunnlaget for en optimal start på neste laktasjon.

    Kontakt oss

    Benytt skjemaet for å gjøre en henvendelse relatert til denne siden, så blir du kontaktet innen kort tid. Klikk her for å se oversikt over kontaktpersoner