«Melk 2025» kraftfôr og daglige rutiner (management)
Podkast: Harald Volden, forsker i Tine og professor i drøvtyggerernæring og fysiologi ved NMBU, sammen med Kjetil Lien, fagsjef Smart Fôring hos Fjøssystemer, deler sine kunnskaper om hvordan melkeprodusenter kan øke produksjonen samtidig som de sikrer dyrevelferden.
Volden og Lien diskuterer ulike fôringsstrategier, som for eksempel fasefôring – der fôret tilpasses etter hvor i laktasjonen kua er – og understreker at en nøye tilpasset fôrasjon er avgjørende for å maksimere melkeytelsen.
– Det er individer dette her, og da er det å bruke de dataene, studere ytelsesutviklingen, laktasjonskurven på hver enkel ku, og min påstand er det at det å sette seg og bruke tid foran den datamaskinen, der har du god timesbetaling. Det er jeg helt overbevist om, sier professor Harald Volden.
I tillegg til fôring, er også daglige rutiner, såkalt «management», i fjøset viktig. Ved å kombinere god fôring med god dyrevelferd og effektiv drift, kan melkeprodusenter oppnå både høyere produksjon og bedre økonomiske resultater. For eksempel kan melkeprodusenter ved å analysere individuelle kyr og tilpasse fôret deres, identifisere og løfte lavtytende kyr, samtidig som de kan ta beslutninger om hvilke dyr som skal fjernes fra besetningen.
Dagens vert er Kjetil Olsen, Produktleder i Fjøssystemer Gruppen. Spørsmål, innspill eller idéer: